dinsdag 25 februari 2014

Vrouwen tellen: Gouden Boekenuil 2014

Hoeveel schrijfster krijgen erkenning ten opzichte van hun mannelijke collega's? In de eindejaarslijstjes van De Standaard en andere kranten en tijdschriften werd nog maar eens duidelijk dat redacties blijkbaar met quota werken: ofwel is een derde van de boeken geschreven door vrouwen, ofwel bestaat de groep 'experten' voor een derde uit vrouwen. Waar je ziet wie er boeken aanbeveelt, is er een groot verschil tussen de mannen en de vrouwen, want schrijfsters moeten het vooral van hun seksegenoten hebben om aanbevelingen te krijgen.

In een vakjury spelen er blijkbaar nog andere zaken mee. Die van de Gouden Boekenuil bestaat bijvoorbeeld uit vier vrouwen en twee mannen. Verwachtte je daardoor een min of meer evenredige vertegenwoordiging bij de kanshebbers? Fout gedacht: op de longlist staan maar vier schrijfsters tegenover zestien schrijvers, en de shortlist is een exclusief mannelijk onderonsje. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor, trouwens. Uiteraard is dat allemaal 'toeval' en primeert 'kwaliteit' op quota, maar definities van kwaliteit zijn ook beïnvloed door genderopvattingen. Zelfs als het vrouwen zijn die het voor het zeggen hebben, blijkbaar.

Nu, aangezien Stefan Hertmans in alle eindejaarslijstjes voorkwam en hij zowel bij mannen als bij vrouwen dikwijls genoemd werd, was de kans sowieso al klein dat een schrijfster zou winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten